El Torcal en Wolvenpark

Wil je een authentiek plekje leren kennen dat echt de moeite waard is voor een bezoek, dan is Antequera zeker ook aan te bevelen. Het historische erfgoed in Antequera is indrukwekkend. Het gaat zelfs terug tot in de bronstijd. De overblijfselen hieruit – reusachtige dolmen – zijn op 15 juli 2016 effectief UNESCO erfgoed verklaard.

Het zijn de grootste dolmen die nog bestaan in Europa. Ze liggen net buiten het stadje en bieden zomaar eventjes de kans voor een bezoek aan een grafheuvel uit rond 3000 v Chr! Intrigerend in het landschap rondom Antequera is de rots die de ‘Peña de los Enamorados’ wordt genoemd. Deze kalkstenen ‘rots der verliefden’ van 880 meter hoort bij het door UNESCO erkende geologische complex van de dolmen en is zelfs verbonden met de oorsprong ervan. Ook het Torcal natuurreservaat hoort erbij.

De naam ‘de los Enamorados’ komt van een romantische legende over een moors meisje dat verliefd werd op een christelijke slaaf. Samen stortten ze zich van deze hoge rots toen ze achtervolgd werden door moorse soldaten nadat ze hem uit de gevangenis had bevrijd. Een andere benaming voor deze rots is ‘Montaña del Indio’, omdat je er horizontaal het gezicht van een indiaan in kunt zien.

Natuurreservaat El Torcal

Een bezoek aan Antequera is te combineren met een wandeling in het natuurreservaat El Torcal, op amper 13 kilometer ten zuiden van Antequera. Het is een van de mooiste en indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusië, dankzij spectaculaire kalksteenformaties.

Het lijkt wel of je je nu plots in de Prehistorie bevindt, afgezonderd van de rest van de wereld. Liefhebbers van flora & fauna kunnen hun hart ophalen bij de 30 soorten wilde orchideeën, de inheemse plantensoorten (de kruiden ruiken heerlijk) reptielen en amfibieën, de vele vogels en dus de Iberische steenbokken. Voor avonturiers is het heerlijk klauteren en ontdekken. Leuk spel om te spelen met de kinderen is ze te laten kijken welke dieren en planten ze ontdekken waarover ze in het museum van het bezoekerscentrum hebben geleerd. Niet alleen leuk voor de kinderen!

Het wolvenpark

Kort bij El Torcal kan je ook kennis maken met wolven in het Lobo Park. Ontdek in Lobo Park (Wolf Park), een ongerepte natuur en ‘wildlife’ in het hart van Andalusië. Je kan ‘een wolf eye-to-eye’ voor de eerste keer in uw leven ervaren. Het is de thuisbasis van 3 verschillende wolf soorten. (Europese, Alaskan Tundra en inheemse Iberische wolven)

In tegenstelling tot in veel andere parken, hebben ze de wolven niet getemd. Ze zijn ze voldoende gesocialiseerd zodat genoeg van hun aangeboren angst voor mensen is verwijderd.