Mondron

Weg van de drukte van de Costa del Sol ligt het mooie dorpje Mondron. Het is een typisch wit dorpje, gelegen op 45 kilometer van Malaga en 28 kilometer van de kust bij Torre del Mar, op een hoogte van 610 meter. Mondron heeft een subtropisch klimaat en een grote diversiteit aan wilde bloemen, amandel- en sinaasappelbloesems in de lente.

Te midden van mooie landschappen is Mondron een traditioneel klein dorpje gelegen op ongeveer 2,5 kilometer van het centrum van Periana dit op de weg naar Riogordo. Voor een klein dorp heeft Mondron een verrassende hoeveelheid aan faciliteiten, waaronder twee supermarkten en een paar uitstekende bars en restaurants. In onze gastenmap kan u een plannetje van zowel Mondron als Periana vinden.

De belangrijkste bron van inkomsten voor Mondron komt uit de omliggende gewassen, typisch voor de streek, in het bijzonder de heerlijke olijfolie. Volgens sommigen zelfs de beste in de regio. Het olijfolie museum nodigt u dan ook uit om de ‘ancient oil making techniques’ te ontdekken, oude manieren om het ‘vloeibare goud‘ van Mondron en Periana te produceren. Het herbergt de molenstenen en de traditionele landbouw gereedschappen. Er is tevens ook een klein winkeltje waar u de traditioneel gemaakt olie kan kopen. Neem alvast een kijkje in hun online shop: https://www.aceitesmondron.com.

 

Periana

Periana heeft ongeveer 3700 inwoners en ligt in het gebied dat bekend staat als Axarquia dat op haar beurt deel uit maakt van de  regio Andalusië. Periana is gekend om zijn olijven en perziken. Het bezit een eigen olijfolie coöperatie en is opgenomen in de ‘olie en bergen’ route. In augustus viert het dorp het ‘Perziken festival’ en de olijfoogst wordt gevierd met het ‘Groene Olijven Feest’ in maart.

Het dorp zelf bestaat uit nauwe en steile straatjes en steegjes met winkels, supermarkten, bars en restaurants en alle gebruikelijke voorzieningen voor een hip stadje. De architectuur van Periana is Moors en de dorpskerk San Isidoro heeft ‘Mudejar’ invloeden. Aangezien Periana slechts 10 minuutjes rijden is van Villa Oliva, kan u ook hier genieten van de Spaanse gezelligheid.

Bovendien heeft u op Plaza de la Lomilleja de beste uitzichten op de Guaro rivier en het meer van La Viñuela. Eigenlijk heeft u in Periana de mooiste panoramische uitzichten over de Axarquía regio.